Če imate radi svoje lase, lasišče in okolje uporabljajte blage površinsko aktivne snovi

Je pena res najpomembnejša? To vprašanje bi si morali zastaviti še preden se zatečete k šamponom, gelom za prhanje, zobnim pastam in podobnim. Če želite res veliko pene, bo namreč treba poseči po sulfatih. (npr. SLES - Natrijev laureth sulfat, SLS - Natrijev lavril sulfat, ...) ali drugih agresivih, problematičnih površinsko aktivnih snoveh, ki se uporabljajo kot detergent za tvorjenje pene (površinsko aktivne snovi).

Mnogi si želijo, da šampon in gel za prhanje poleg dobrega čiščenja, zagotavlja tudi veliko pene. Zakaj? Ker se tako lažje nanaša po telesu? Ker hrepenimo po peni?

Večina kozmetičnih znamk zato naredi skoraj vse, da zadostijo željo kupcev po peni. Zatečejo se k potencialno problematičnim površinsko aktivnim snovem, ki se odlično penijo in so poceni. Tudi pri naravni kozmetiki niste popolnom imuni na te snovi.

Obožujete peno? Vaši lasje jo zagotovo ne!

Slaba stran zgodbe? Agresivne površinsko aktivne snovi tako dobro operejo, da napadejo tudi našo naravno kožno pregrado in jo tako naredijo bolj prepustno za druge snovi (npr. tudi za patogene). Koža se lahko izsuši, postane občutljiva, razdražena, alergična, povzroča lahko tudi cepljenje konic, redčenje in tudi izpadanje las.

Veliko pene za manj las

Izpadanje las zaradi šampona? Da, tako je. Natrijev lavril sulfat (SLS) se kopiči v lasnih koreninah, kar lahko prepreči dobavo hranil, ter vodi v izpadanje las.

Poleg tega je drugi stranski proizvod proizvodnje SLS in SLES še ena zelo vprašljiva snov: 1,4 dioksan. Ta snov je strupena za naše možgane, živčni sistem in številne organe. Poleg tega obstaja sum, da je 1,4 dioksan kancerogen. Tudi v naravi povzroča veliko škode.

Tveganja, ki niso potrebna

Raje posegajte po okolju in koži prijaznim alternativam - blagi sladkorni in kokosovi tenzidi, so mimogrede veliko dražji, ker so narejeni iz obnovljivih surovin. Žal se ne penijo tako močno, vendar naše zdravje in okolje odtehtata tudi to.

Če se vzdržite sulfatov, ne bo pena nikoli več segala do roba kopalne kadi. Hkrati pa se na ta način lahko izognete alergijam, draženju, varujete okolje in zmanjšate tveganje za srbeče, suho lasišče, kar lahko dolgoročno pomaga obdržati vaše lase. Zlasti pri barvanih laseh priporočamo uporabo izdelkov z blagimi površinsko aktivnimi snovmi, saj se tudi barva ne izpere tako hitro.

Poleg dražilnih površinsko aktivnih snovi prihranimo tudi pri petrokemikalijah, kot so silikoni, parafini, sintetični konzervansi ali barvila.

Zato bodite kritični, ko gre za peno!

Tukaj priporočamo